To nejlepší ze sardinské gastronomie – zde jsou typická jídla, která rozhodně musíte ochutnat

Když se řekne Sardinie, člověk má na mysli rajské pláže, archeologické a průmyslové památky zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO, úchvatnou přírodní krajinu a tisícileté tradice, včetně jídla a vína, které jsou ve světě unikátem. Sardinie se totiž může pochlubit jednou z nejbohatších, a především nejstarších italských gastronomií, tradiční pokrmy se stále předávají z generace na generaci.

První chod

Primo piatto

Začněme prvním chodem s názvem malloreddus, což jsou drobné sardinské gnocchi. Tyto těstoviny mají charakteristický mušličkovitý a hřebenovitý tvar, díky němuž dokonale drží omáčky. Obvykle se podávají se silným ragú z klobásy, rajčat a sýru pecorino. Další specialitou, kterou stojí za to ochutnat, jsou těstoviny culurgionis, typické pro oblast Ogliastry. Jedná se o ravioli plněné bramborami, sýrem pecorino, mátou a česnekem. Jejich jedinečný tvar připomínající pšeničný klas je znakem prosperity a hojnosti. Obvykle se podávají s jednoduchou omáčkou z rajčat a bazalky, která zvýrazňuje jemnou a harmonickou chuť jejich náplně. A konečně fregula, semolinové těstoviny podobné kuskusu, ale s většími a nepravidelnějšími zrny. Obvykle se opéká a používá se do polévek nebo rybích pokrmů.

Culurgiones

Druhý chod

Aragosta

Pro lokalitu Assemini je typická panada, jde o pikantní koláč plněný masem, bramborami, sušenými rajčaty a kořením. Asi nejznámějším sardinským pokrmem je porceddu. Jedná se o selátko pomalu pečené na rožni, ochucené bylinkami, jako je myrta a rozmarýn. Pecora in cappotto (ovce v kožichu) je pokrm z vařeného ovčího masa se zeleninou a bylinkami.  Jednoduché, ale chutné je jehněčí na sardinský způsob, které se připravuje z jehněčího masa, brambor, rajčat a bylinek, jako je myrta a rozmarýn. Z rybích pokrmů je třeba vyzkoušet humra po katalánsku (aragosta alla catalana), který je typický pro Alghero.

Typické produkty a dezerty

Pane Carasau

Sardinské pecorino je jedním z nejtypičtějších sýrů ostrova. Vyrábí se z ovčího mléka a je k dostání v různých stupních zrání, od čerstvého a měkkého až po vyzrálé a pikantní. Nemůžete jet na Sardinii a neochutnat pane carasau. Pro svou tenkost a křupavost je známý také jako „hudební papír“ a jedná se o tradiční sardinský chléb, který na ostrově doprovází mnoho pokrmů. A nakonec jedna ze sardinských gastronomických lahůdek – bottarga. Bottarga se získává ze sušených jiker cípala nebo tuňáka a používá se nastrouhaná na těstoviny nebo saláty, kterým dodává intenzivní chuť. Mezi sardinskými dezerty jsou jistě nejznámější seadas. Jedná se o moučník z tenkého těsta plněného čerstvým sýrem (obvykle pecorino), který se smaží a potírá medem. Kontrast mezi křupavostí těsta, krémovitostí sýru a sladkostí medu je u seadas neodolatelný.

 

Photo Credits

Jorgehdezalonso, Wikimedia

Garrett Ziegler, Flickr

Foto di David Todd McCarty, Unsplash

Wally Gobetz, Flickr

Andriaflickr, Flickr

Související články

7 října, 2024

Typičnost a zvláštnosti

Chutě Sicílie: cesta za pouličním jídlem a tradičními pokrmy

Díky FerryBooking24 budete cestovat trajektem za tu nejvýhodnější cenu.

Platební metody
Osvědčení